Wat is een dakkapel op zolder?

Dakdakkapellen bevinden zich op de helling van uw dak en zijn overdekte constructies die meestal ramen hebben en de hoogte van uw plafond vergroten. Dakapellen zijn ook ontworpen om uw zolder of loft extra ruimte te geven, meestal voegt u 30 vierkante meter toe. Gelegen aan de schuine kant van een dak, brengt een dakkapel natuurlijk licht op een zolder, loft of elke kamer met een gewelfd plafond. Dit type raam zit verticaal in een ingelijste structuur die naar buiten steekt vanaf de helling van het hoofddak en een eigen dak boven het raam heeft.

Dakapellen worden vaak geassocieerd met koloniale, Griekse Revival en architectuur in cottage-stijl, maar ze zijn te vinden op vrijwel elke huisstijl met een schuin dak. Dakapellen zijn de kleine kamers die projecteren vanaf een dak en meer ruimte en licht mogelijk maken op de bovenste verdieping of zolder. Naarmate bouwstijlen zijn verschoven, hebben architecten en bouwers meer manieren uitgevonden om dakkapellen te bouwen. Hier zijn 12 verschillende soorten dakkapellen en hun geschiedenis.

Als je op zoek bent naar een relatief eenvoudige manier om het uiterlijk van je huis te veranderen, kun je niet fout gaan met een dakkapel. Het toevoegen van een dakkapel verfrist niet alleen het uiterlijk van uw huis van buitenaf, maar vergroot ook de binnenleefruimte. Met een dakkapel kunt u de zolderruimte op een geheel nieuwe manier gebruiken, of het nu een gezellig leeshoekje is of het comfortabel genoeg maakt om een logeerkamer te zijn. Dakapellen worden vaak gebruikt om de bruikbare ruimte in een loft te vergroten en om raamopeningen in een dakvlak te creëren.

Een dakkapel is vaak een van de belangrijkste elementen van een zolderverbouwing. Als prominent element van veel gebouwen zijn verschillende soorten dakkapellen geëvolueerd om verschillende architectuurstijlen aan te vullen. Wanneer de structuur op de torenspitsen van kerken en kathedralen verschijnt, wordt het meestal een lucarne genoemd. Naast extra slaapvertrekken, nam de extra binnenruimte gecreëerd door een dakkapel een andere wending met de uitvinding van binnensanitair.

Badkamers hebben hoofdruimte nodig om te staan, en een dakkapel maakt het mogelijk deze hoogte toe te voegen boven een toilet, wastafel of badkuip. Hierdoor kan een zolderruimte een badkamer hebben voor een primaire suite of als extra badkamer voor het huis. Een ingewikkelder en sommigen zouden beweren dat een eleganter ontwerp de dakkapel is die door de kroonlijst of de rand van het dak is gebouwd. Het elegante en vorstelijke Biltmore Estate in Asheville, North Carolina, is een voorbeeld van de 19e-eeuwse Mansard-dakkapel op een groot huis in Chateauesque stijl.

U moet rekening houden met de vorm, stijl en hoek van het bestaande dak voordat u een dakkapel voor uw huis kiest. Wanneer correct ontworpen, kan een dakkapel de architecturale details in het lichaam van het huis accentueren Victoriaans scrollwerk, frontons en zelfs raamgelijkenis en symmetrie kunnen worden verbeterd door een gelijkgestemde dakkapel. Hierdoor ontstaat een zolder die volledig bruikbaar is, dus het is waarschijnlijk geen verrassing dat dakkapellen vaak op mansardedaken worden aangetroffen. Het toevoegen van dakkapellen vereist niet alleen een aanzienlijke hoeveelheid tijd en materialen, maar dakkapellen kunnen ook vergunningen en licenties vereisen, evenals het werk van een deskundige aannemer en architect of ingenieur.

Het platte dak van deze dakkapellen geeft ze een boxy uitstraling die niet zo aantrekkelijk is als andere typen. Van buitenaf kan een dakkapel bepaalde huisstijlen definiëren: Neo-koloniale en koloniale opwekking, Stick Style, Chateauesque, Second Empire, en de Amerikaanse Foursquare zijn allemaal huisstijlen die over het algemeen een dakkapel in hun ontwerpen bevatten. Dakapellen, die ramen die u soms verticaal vanaf een schuin dak ziet plakken, kunnen een geweldige manier zijn om dimensie, functie en stijl toe te voegen aan de buitenkant van uw huis. Wenkbrauwdakkapellen worden ook gebruikt op huizen waar de dakspanen rond dakranden zijn gebogen om het uiterlijk van riet na te bootsen.

Een dakkapel creëert meer hoofdruimte op een zolder met een laag plafond terwijl het raam licht in de kamer brengt, dus een stoel bij het raam of een bureau past mooi in een typische dakkapel. Hoewel de lucarnes van weleer geen glazen ramen hadden, worden hoge smalle dakkapellen tegenwoordig soms „lucarne dakkapellen” genoemd. Omhulling (het multiplex dat de framing studs bedekt) wordt tegelijkertijd aan de buitendakkapellen en over de spanten van het hoofddak bevestigd. Een zadeldak wordt gevormd door twee schuine secties die samenkomen op de bovenste rand, die een driehoekige vorm vormen voor de bovenkant van de raamwand van de dakkapel.

Dakapellen verschenen voor het eerst op woondaken in het Groot-Brittannië van de 16e eeuw, waar ze werden gebruikt om natuurlijk licht naar slaapruimtes op zolder te leiden. .