Dakkapellen: prijs & mogelijkheden

Dakkapellen zijn verkrijgbaar in allerlei vormen, soorten, maten en designs. Wil je je bovenverdieping of zolderverdieping graag wat groter maken? Dan is het plaatsen van een dakkapel een fijne en praktische oplossing. Met het plaatsen van een dakkapel zorg je namelijk voor meer ruimte, meer licht en kan je op eenvoudige wijze een extra kamer creëren wanneer je te maken hebt met een schuine kap op de woning. Door te kiezen voor een kunststof dakkapel zorg je ervoor dat de dakkapel vrijwel onderhoudsvrij is. Kies je liever voor een authentiek houten dakkapel dan vergt dat mogelijk meer onderhoud, maar behoud je wel de karakteristieke houten sfeer. Kortom de keuze op het gebied van dakkapellen is enorm! In dit artikel lees je alles over de prijs en de verschillende mogelijkheden die het plaatsen van een dakkapel met zich meebrengen.

Voordelen

Het plaatsen van een dakkapel heeft één heel groot voordeel en dat is de extra ruimte die je creëert op de bovenste verdieping van je woning. Of je nu gaat voor een extra slaapkamer of juiste en extra badkamer; met een dakkapel worden deze plannen werkelijkheid. Wil je snel over deze extra ruimte beschikken? Kies dan voor een prefab dakkapel die doorgaans binnen één dag geplaatst kan worden. Wil je liever een dakkapel die wat beter past bij de rest van het huis en die op maat wordt gemaakt? Dan kan je het beste kiezen voor een dakkapel op maat die ter plaatse op het dak wordt opgebouwd. De voordelen van beide typen dakkapel is dat ze de ruimte direct vergroten en voorzien van veel meer daglicht. Zeker op zolderverdiepingen zal dit zeer veel voordelen opleveren. Niet alleen de ruimte wordt vergroot, ook de totale woonruimte van het huis zal toenemen wat een positief effect heeft op de woningwaarde. Bovendien zijn de dakkappellen doorgaans goed geïsoleerd wat een besparing van de energiekosten kan opleveren.

Prefab dakkapel of dakkapel op maat

Wanneer je besluit tot het plaatsen van een dakkapel kan je in principe kiezen uit twee soorten; een prefab dakkapel of een dakkapel die op maat wordt gemaakt en ter plekke wordt opgebouwd. Een prefab dakkapel wordt gemaakt in de fabriek en heeft als grote voordeel dat deze binnen één dag geplaatst wordt. De afwerking van de binnenkant van de dakkapel moet je vaak zelf regelen. Bij een dakkapel die op maat wordt gemaakt is dat niet het geval. Het plaatsen van de dakkapel duurt iets langer, maar je weet dan wel zeker dat de dakkapel perfect aansluit op de woning en dat de dakkapel bijna volledig is afgewerkt. Beide dakkapellen worden echter gemaakt met kwalitatief goede materialen zodat de dakkapellen een lange levensduur hebben. En door goede isolatie toe te passen heb je geen last van geluid van buitenaf en bespaar je energie doordat de kamer extra goed geïsoleerd is. Hierdoor hou je de warmte binnen en zorg je ervoor dat de koude wintermaanden geen grip krijgen op de temperatuur in de kamer.

Prefab dakkapel

Een prefab dakkapel heeft als grote voordeel dat deze binnen één geplaatst wordt. Voor een prefab dakkapel heb je over het algemeen geen vergunning nodig omdat deze wordt uitgevoerd in standaard maten. De dakkapel wordt in de fabriek volledig samengesteld en op de dag van levering met een kraan op het dak getild. Hierdoor heb je geen last van openliggende daken of een tijdelijk half afgewerkte dakkapel. Binnen één dag is de dakkapel geplaatst en wind- en waterdicht gemaakt. De prefab dakkapellen worden doorgaans gemaakt van kunststof waardoor de dakkapel vrijwel onderhoudsvrij is. Bovendien is de dakkapel volledig geïsoleerd wat je een besparing van de energiekosten kan opleveren. De dakkapel is al voorzien van kozijnen zodat je die niet apart in de dakkapel hoeft te plaatsen. Een prefab dakkapel is beschikbaar in alle maten, designs en vormen. Dus of je nu op zoek bent naar een dakkapel van 2 meter of van 5 meter; echt alles is mogelijk. Kies uit verschillende kleuren en designs en laat de dakkapel van je dromen ontwerpen en plaatsen. Omdat de dakkapel binnen één dag wordt geplaatst heb je weinig last van bouwafval. Toch krijg je tijdelijk te maken met een gat in het dak en puin dat vrijkomt wanneer de dakkapel wordt geplaatst. De hoeveelheid puin en de kosten van het (laten) afvoeren zullen echter niet opwegen tegen het gemak en de vele voordelen die het plaatsen van een dakkapel met zich mee brengt.

Dakkapel op maat

Wil je liever een dakkapel die ter plaatse volledig wordt opgebouwd? Kies dan voor een dakkapel op maat. De kosten voor een dakkapel op maat liggen doorgaans iets hoger, maar je wel dan wel zeker dat de dakkapel perfect op de woning past. Soms heb je voor een dakkapel op maat een vergunning nodig. Het is daarom handig om bij je gemeente een vergunning check uit te voeren. Een dakkapel op maat kan gemaakt worden van houten- of kunststof panelen die stuk voor stuk op de dakkapel worden geplaatst. De oplevering van een dakkapel op maat duurt doorgaans twee- tot drie weken, afhankelijk van de afmetingen van de dakkapel. Het voordeel van de dakkapel op maat is dat je eindeloos kan varieerden in breedte, hoogte en diepte. Hoogteverschillen op daken of schuine hoeken kunnen perfect worden opgevangen met een op maat gemaakte dakopbouw. En ook voor deze dakkapellen geldt dat er oneindig veel mogelijkheden zijn in design, kleur en afmetingen. Dus of je nu een kleine dakkapel wilt laten plaatsen, een dakkapel met schuine wanden of een dakkapel die in een hoek moet worden gebouwd; echt alles is mogelijk met een dakkapel op maat. Met dit type dakkapel weet je zeker dat de bouwstijl, de materialen en de afwerkingen precies in lijn zijn met de reeds bestaande woning. Je komt dus nooit voor verrassingen te staan.

Afwerking dakkapel

De afwerking van een dakkapel is vaak een punt van discussie bij de aanschaf van een dakkapel. Je kan namelijk bij zowel de prefab dakkapel als de dakkapel op maat kiezen voor diverse soorten afwerkingen. Zo kan je de dakkapel volledig onafgewerkt laten leveren en de afwerking zelf uitvoeren, maar je kan ook kiezen uit diverse soorten afwerkingen bij de plaatsing van je dakkapel. Welke mate van afwerking je ook kiest, het is altijd handig om rekening te houden met de volgende stappen. Als eerste bepaal je met welk materiaal je de dakkapel afwerkt wilt hebben. Dit kan bijvoorbeeld met gips of met hout en afhankelijk van je wensen zelfs met aluminiumpanelen. Vervolgens bepaal je of de dakkapel geïsoleerd moet worden of niet. Ook voor de isolatie zijn verschillende mogelijkheden. Zo kan je kiezen voor isolatie van de volledige dakkapel, maar je kan er ook voor kiezen om alleen het dakbeschot te laten isoleren. Afhankelijk van je woonwensen en de doelmatigheid van de ruimte is er op het gebied van isolatie veel mogelijk. Naast het afwerken van het binnenwerk en het plaatsen van de isolatie is het natuurlijk nog nodig om de dakkapel te schilderen. Hier kan je je natuurlijk helemaal uitleven met al jouw persoonlijke voorkeuren. Ook kan je eventueel nog extra's aan je dakkapel toevoegen, zoals screens voor de ramen, opbergruimte onder de dakkapel of het plaatsen van een grote vensterbank. Kortom; qua afwerking van de dakkapel is bijna alles mogelijk wat past binnen je wensen en je bouwbudget.

Prijs

Het plaatsen van een dakkapel en de eventuele afwerking van de dakkapel is natuurlijk niet gratis. Maar wat kost nu het plaatsen van een dakkapel? Bij het plaatsen van een prefab dakkapel van ongeveer 3 meter breed moet je denken aan een kostenplaatje van 4000 euro exclusief afwerking. Dit zijn de kosten voor het plaatsen van een dakkapel die is uitgevoerd in kunststof. Voor het plaatsen van een dakkapel uitgevoerd in hout of Keralit en voor het plaatsen van een dakkapel op maat liggen de kosten doorgaans iets hoger. De kosten voor het laten aftimmeren van de dakkapel aan de binnenkant, het isoleren en het schilderen lopen uiteen en zijn voornamelijk afhankelijk van het gekozen materiaal. Hierbij geldt ook dat het zelf uitvoeren van werkzaamheden doorgaans goedkoper is dan wanneer je de werkzaamheden door een vakspecialist laat uitvoeren. Wil je het aftimmeren, het isoleren en het schilderen liever uitbesteden? Ook dat is natuurlijk mogelijk. De kosten zijn dan afhankelijk van de grootte van de dakkapel, het gekozen materiaal en de loonkosten van de aannemer of timmerman.


Plaatsing

Het plaatsen van een dakkapel kan in één dag plaatsvinden in het geval van een prefab dakkapel. Een kraan plaatste de kant- en klare dakkapel op het dak, waarna alleen de aftimmering aan de binnenzijde nog moet plaatsvinden. Het plaatsen van een dakkapel die op maat wordt gemaakt kost doorgaans meer tijd, waarbij dit zeer afhankelijk is van de afmetingen van de dakkapel. Een dakkapel van twee meter kost immers minder tijd om op te bouwen dan een dakkapel van vier meter breed. De dakkapel op maat wordt plank voor plank opgebouwd. Het voordeel is wel dat je er zeker van bent dat de afwerking perfect aansluit bij de huidige woning en dat de dakkapel ook niet in standaardmaten uitgevoerd hoeft te worden.

Bron: www.bkgdakwerken.be