Wat is dakkapel?

Een dakkapel is een overdekte verticale toevoeging, meestal met een raam, dat uit een schuin dak steekt. Het bouwen van een dakkapel op uw dak is een geweldige manier om extra woonruimte aan uw huis toe te voegen door te profiteren van ongebruikte loft- of zolderruimte. Het inlijsten van een dakkapel is een eenvoudiger proces dan het bouwen van een dakkapel met gevels. De eindwand van een dakkapel draagt de lading in plaats van de zijwanden.

Er is over het algemeen geen draagprobleem wanneer de eindwand direct boven de buitenmuur van de eerste verdieping wordt ingelijst. Maar als de dakkapel vanaf de buitenmuur wordt geplaatst, moeten de vloerbalken die de last dragen voldoende zijn om het gewicht te dragen. De balken moeten mogelijk worden verdubbeld om de ondersteuning te bieden of ontworpen balken zoals LVL's moeten mogelijk worden geplaatst om kopstukbelastingen te dragen die naar het vloersysteem worden overgebracht. Wanneer het primaire doel simpelweg is om een bruikbaar vloeroppervlak toe te voegen met behoud van de lijnen van het hoofddak, is een dakkapel vaak de meest praktische oplossing.

Grote dakkapellen kunnen het uiterlijk van het huis echter aanzienlijk veranderen, dus soms zijn ze het beste achterin geplaatst. Zadeldakkapellen zijn een andere oplossing, maar als ze te groot worden, overweldigen ze snel de onderste verdiepingen van het huis en laten ze er topzwaar uitzien. Dat gezegd hebbende, mocht een dakkapel groot genoeg worden om als een kruisgevel te worden beschouwd, zal hij zijn mannetje staan als een belangrijk ontwerpelement. Het combineren van dakkapelontwerpen kan een aantal moeilijke ontwerpbeslissingen oplossen, zelfs terwijl de dakframing gecompliceerd wordt.

Een dakkapel is een structuur gemaakt van drie verticale wanden en een dak dat uitsteekt uit het dak van een huis. Mijn eerste keuze is om dubbele of driedubbele dakspanten aan weerszijden van de nieuwe dakkapel te installeren waarop de zijwanden kunnen rusten. Rol het zeil terug en het is klaar om's nachts of in geval van een verrassende regenbui over de dakkapel te trekken. Dakapellen verschenen voor het eerst op woondaken in het Groot-Brittannië van de 16e eeuw, waar ze werden gebruikt om natuurlijk licht naar slaapruimtes op zolder te leiden.

Een dakkapel met frame is een eenvoudige uitbreiding die aan uw dak is toegevoegd en die is ontworpen om meer licht en ruimte in uw huis toe te voegen. Op veel huizen kun je de basis van het huis negeren en je gewoon concentreren op hoe goed de dakkapellen er op het dak uitzien. Het type dakkapel dat u bouwt, helpt u ook te bepalen of u de dakkapel zelf wilt bouwen of professionals wilt inhuren om het voor u te doen. Een triangulatie met behulp van de dakkapel en de hoogte van de kniewand toonde aan welke gewone spanten vlak moesten worden gesneden en waarvoor volledige staarten nodig waren om de fascia tussen de dakkapellen te dragen.

Op de juiste schaal geschaalde dakkapellen brengen licht binnen en voegen charme en interesse toe aan een groot of gewoon dak. Zadeldakkapellen staan ook bekend als hondenhuisstijl, en ze zijn meestal te vinden op daken met een hoek en steile helling. Ik verdubbel of verdrievoudig de gewone dakspanten aan weerszijden van de dakkapelopening en plaats er een koptekst tussen op het snijpunt. Hoewel de lucarnes van weleer geen glazen ramen hadden, worden hoge smalle dakkapellen tegenwoordig soms „lucarne dakkapellen” genoemd.

Wanneer u een dakkapel achteraf laat installeren in een bestaand huis, ligt de nadruk vooral op het verminderen van de hoeveelheid tijd dat u een gapend gat in uw dak heeft. Als u een nieuw huis laat bouwen, bouwt de framing-aannemer het frame van de dakkapel terwijl de dakconstructie wordt ingelijst. Als u geïnteresseerd bent in het toevoegen van een dakkapel aan uw dak, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw plaatselijke dakbedekkingsbedrijf. Om deze reden wordt het inlijsten van het interieur, zoals wijzigingen aan de binnenspanten of spanten (wijzigingen die moeten worden opgeruimd door een constructeur), vaak eerst uitgevoerd en vervolgens bouwt de aannemer het buitenframe van de dakkapel op het oppervlak van het dak.